NE DEVLETLERİN NE DE BÜYÜK ŞİRKETLERİNSAVAŞINI İSTEMİYORUZ SAVAŞA HAYIR

Temiz Kapitalizm Yoktur.
Türkiye Güney Kürdistan’ın İşgal Hazırlıklarını Çoktan Yaptı…

İsviçre Savaşın İçinde…
Sözler Barış, Hazırlıklar Savaş İçin Yapılıyor.

Sokaklara Çık… Protestolara Katıl…
Antikapitalizmi globalleştir – Kapitalizmin Savaş Politikasını Durdur…

UNICEF’in raporuna göre, ingiliz ve amerikan savaş uçaklarının sürekli bombardımanları sonucu 1991 Körfez Savaşı’ndan bu yana, 500 000 çocuk öldürüldü. Uygulanan ambargonun etkileriyle 1,5 milyon insan yaşamını yitirdi, annelerin ölüm oranı iki kat arttı ve Iraklıların yüzde 70’i anemi (kansızlık) hastalığına kapılmış durumdadır.

Kosova, Afganistan, Kürdistan veye Irak’taki savaşları sadece savaşa katılmayan sivillerin öldürülmesi ve bölgelerin çöle çevrilmesine yol açmadı. Savaşlar, onu yapanların ona katılanların beyinlerinde de büyük tahribatlar yaratıyor. Geçen yaz eşlerini öldüren her dört erkekten üçü ABD’nin Afganistan’a düzenlemiş olduğu saldırıya katılan askerlerden oluşuyor. Psikologlar, 175 000 eski askerin Körfez Savaşı Sendromu denilen hastalıklarla boğuştuklarını bildiriyor.
Irak’a karşı savaşın maliyeti Amerikalılara göre 200 000 milyar dollar olarak tahmin ediliyor. Başkan Bush’un büyütülen askeri bütçesi, savaş sanayi ve savaşlara günlük olarak 1 milyar dollar harcanmasına izin veriyor. Düşünülmesi bile zor olan böylesi bir para miktarı ile, tüm insanlar için rahat, onurlu ve yeterli yeme içmeye sahip bir yaşam, gerekli sağlık hizmetleri ve eğitimleri sağlanabilir. Bu koşullarda, 1,1 milyar insanın temiz su olanaklarına ve 2,4 milyar insanın ise sağlık hizmetlerine sahip olmamasının sebepleri anlaşılır bir durumdur. BM hesaplamalarına göre, 2025 yılında dünya nüfusunun üçte ikisi su yetersizliği sorunuyla karşı karşıya gelecektir.

Temiz Kapitalizm Yoktur: İsviçre Savaşın İçinde

İsviçre Meclisi, İsrail ile askeri ilişkilerini dondurmak istemiyor. İsrail, şu an sürdürülen dört askeri projede yer alıyor.

Hava Savunma Tekniği’nde uzmanlaşmış “Die Zürcher Luwag AG“, Saddam Hüseyin’in Baas Partisi ana kararagahının altında sığınak inşa etti.
İsviçre, hem İsrail hem de (her ikisi de 1991 birinci Körfez savaşından bu yana düzenli ve hukuksuz olarak Irak’ı bombalamalarına devam eden) ABD ve Büyük Britanya ile silahlanma işbirliğinden vazgeçmek istemiyor.

Uzun yıllardan beri İsviçre, diğer ülkelere müdahale eden veya -şu an İngiltere’yle yaptığı gibi- uçuşlara yasak adı verilen bölgede neredeyse her gün Irak’ı sürekli bombalayan ABD’ye de her türlü silah ihraç ediyor. İsviçre firmaları 2001 yılında sadece ABD’ye 21 milyon, İngiltere’ye 14,7 milyon Franklık silah malzemesi sattı. Bu satışlar arttıyor: 2002 yılının ilk dokuz ayında, İsviçre’nin ABD’ye silah satışı yaklaşık 24 milyon Franka ulaştı.

Ne devletlerin ne de şirketlerin savaşını istemiyoruz. Direnmek başa düştü. Antikapitalizmi globalleştirmek için sokaklara çıkalım, insanlığa sahip çıkıp sesimizi yükseltelim.


Kürt – Türk – İsviçreliler Kültür Derneği KUTÜSCH

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gidişat neyi gösteriyor?, Sadik Kolusari