Kadinlar Sorunlarini Anlatiyor


4 kasım 2007 günü Kadınlar Sorunlarını Anlatıyor konulu görüş alış-verişi toplantısında kısa kesitler:

Türkan:
Demokrasi ailede başlar, okulda gelişir ve iş yerinde devam eder… Kadın durmadan işlerken ne aile ne de toplum tarafından gerekli itibarı görmüyor… Aile sorunlarına gerekli uygun yaklaşimlar geliştirilemediğinden, küçük sorunlar büyütülüyor… Kadınlarımız açmamış çiçek gibidir. Çiçek su ister. Kadın bir gül, bir gülümseme ister; mutlu bir yaşam ister…

Bilge:
Kadın sorunu bir insanlık sorunu haline gelmiştir… İnsanların özgürlüğü kadınların özgürlüğünden geçecekir… Erkekler dünyayı yok etmek için yarışıyorlar. Bütün doğurganlığımızla buna karşı mücadele edelim… Kadın önce kendisi olmalı, kendisi için olmalı, daha sonra başkaları için… Bireysel özgürlük yakalanmadan, kadın erkek egemenliğini yıkamaz…

Diclehan:
Kürt hareketi kadınları sokağa döktü; islamcılar kadınları sokağa döktü; devrimciler için onların silahlarını saklayan bacılar olduk. Fakat hiçbirisi aklımızı hesaba katmadı… Yönetmek erkeklari çirkinleştirdi. O çirkinliğe biz girmeyelim. Sevgimizi, mutluluğumuzu inkar etmeyelim. İsviçrede kadınlar erkekleri hayatlarından çıkardılar, fakat sorunu çözemediler… Bosnada etnik milliyetçilik temelinde boğazlaşmalar yaşanırken, kadınlar barış için uğraştılar, savaşa karşı çıktılar… Güncel bir konudur: Kürt ve türk kadınları olarak, ülkemizdeki olumsuz gelişmelere engel olamaz mıyız? Oyunu bozan bir yerden yaklaşamaz mıyız?

Tülay:
Sorunun temelinde insana yaklaşım anlayışı vardır. Eğer kadınlar insan olarak görülürse sorun çözülür. İster kadın ister erkek hepimizin insan olduğundan hareket edersek, eğer bize yapılmasını istemediğimizi başkasına kendimiz yapmazsak sorun kalmaz.

Dinleyiciler:
Sorunun temelinde devlet, aile ve mülkiyet ilişkileri vardır. Hepimiz bu iliskilerin esiriyiz. Ya geçim derdinden ya çocuk yüzünden bitmiş evliliklere boyun eğmek zorunda kalıyoruz. Berabetlik yeni temellerde yeniden düzenlenmelidir. Mecburiyete dayali beraberlik kabul edilemez. Devlete, mecburiyete dayali aileye ve özel mülkiyete topyekün karşı çıkmalıyız… Oldukça yararlı bu toplantıdan dolayı konuşmacılara teşekkür ediyoruz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gidişat neyi gösteriyor?, Sadik Kolusari