İnsanlɪk Tarihinin Başlangɪcɪ KOMÜNİZM, Sadɪk Kolusarɪ




İnssanlɪk Tarihi’nin başlangɪcɪndan söz ediyorsak, bunun bir de öncesi vardɪr; yani İnsanlɪk Öncesi Tarih. Söz konusu olan, insanɪn var oluşundan bu yana uzun ince bir yolda, insani değerlere dayalɪ bir yaşam tarzɪnɪ hedefleyerek ilerlemesidir. Bu hedefe vardɪğɪ an İnsanlɪk Tarihi başlamɪş olacaktɪr; öncesi insanɪn İnsanlɪk Öncesi Tarihi’dir. Kimse bu ilerleyişi durduramaz; mevcut durum yerinde sayamaz. Friedrich Engels (1820 – 1895) bu durumu kapitalist üretim üzerine söylediği şu sözleriyle belirgin bir şekilde ifade etmektedir:

«Kapitalist üretim sabit (stabil) olamaz, gelişmek ve genişlemek zorundadɪr, veya ölmek zorundadɪr.» İngiltere’de İşçi Sɪnɪfɪnɪn Durumu’nun 1982 yɪlɪndaki ikinci baskɪsɪna önsöz (Sadɪk Kolusarɪ’nɪn almancadan tercümesi)

İnsanlɪk Tarihi veye İnsanlɪk Toplumu’na yaklaşɪmlarɪnɪ / anlayɪşlarɪnɪ Karl Marks (1818 – 1883) şöyle yazɪya döker:

«10. Eski materyalizmin bakɪş açɪsɪ “burjuva” toplumudur; yeni materyalizmin bakɪş açɪsɪ ise İnsani Toplum’dur veya toplumsallaşmɪş İnsanlɪk’tɪr.» Feuerbach Üzerine Tezler (S.K.’nɪn almancadan tercümesi)

Buradan anlaşɪlan, eski materyalist bakɪş açɪsɪ burjuva toplumunu değerlendirmek ve onun hizmetine girmekle yetinirken, yeni materyalist bakɪş açɪsɪ İnsani Toplum veya Toplumsallaşmɪş İnsanlɪk için vardɪr; ona giden yolu öznel ve objektif yönleriyle analiz etmek ve aydɪnlatmak içindir. Tam da burada yine Karl Marks’a baş vurmak istiyorum:

“Bize göre komünizm, ne yaratılması gereken bir durum, ne de gerçeğin kendisine göre düzenlenmek zorunda olacağı bir ülküdür. Biz, bugünkü durumu ortadan kaldıran gerçek harekete komünizm diyoruz.” Marx ve Engels, “Alman İdeolojisi”, s.42

Bu cümlelerden hareketle, bir fikir cimnastiği yapalɪm: İnsani Toplum, Komünizm’dir; veya Komünizm, İnsani Toplum’dur; ya da Toplumsallaşmɪş İnsanlɪk, Komünizm’dir; veya Komünizm, Toplumsallaşmɪş İnsanlɪk’tɪr. Komünizm, İnsani Toplum, Toplumsallaşmɪş İnsanlɪk eş anlamlɪdɪr. Komünizm yani İnsani Toplum yani Toplumsallaşmɪş İnsanlɪk, bugünkü durumu ortadan kaldɪran gerçek hareketle başlar.

Düşünsel eylemimizi biraz daha yayalɪm: İnsanlarɪn, ayaklarɪ üzerinde durmalarɪndan ve düşünsel üretim ve planlamalara başlamalarɪndan bu yana insanlɪkla buluşma bazen kişisel bazen toplumsal hareketler niteliğiyle hep var olmuştur. Fakat bu hareket “bugünkü durumu ortadan kaldɪran gerçek harekete” dönüşmeden, insanlɪğɪn toplumsallaşmasɪ, insanlɪk öncesi tarihin son bulmasɪ ve insanlɪk tarihinin başlamasɪ yani komünizm mümkün değildir.

Günümüzde üretim güçlerinin mevcut üretim ilişkilerinin altɪnɪ oymaya başlayan bir duruma gelmesi, “bugünkü durumu ortadan kaldɪran gerçek hareket”in nasɪl olacağɪ, bunun için neler yapmamɪmɪz gerektiği en önemli sorular olarak ortada durmaktadɪr.

Bu kɪsa girişten sonra, sözü ve tartɪşmayɪ katɪlɪmcɪlara bɪrakɪyorum.

© Kürt-Türk-İsviçreliler Kültür Derneği Bilgilendirme Toplantɪsɪ, 13 Nisan 2014

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gidişat neyi gösteriyor?, Sadik Kolusari

NEWROZ, in: Wikipedia

Emeğin Kurtuluşu mu, İşten Kurtuluş mu?, 03.05.2009